Impact Rapport 2022 er klar

Foreningen Hellebros Impact Rapport 2022 er klar. Vi ser frem til at dele indholdet med alle jer, som også er engagerede i at tage ansvar for hjemløsheden blandt unge. Eller jer, som måske søger nye løsninger på andre af de store udfordringer inden for det sociale område som eksempelvis særligt udsatte, misbrug, psykiske lidelser, ensomhed og dårlige sociale netværk.
Hent rapporten her: Impact rapport 2022
Hellebro ønsker at påvirke og skabe impact på flere niveauer. For de unge hjemløse handler det om at komme på fast grund og i egen bolig. Samtidig har vi fokus på at opnå og formidle erfaringer med, hvordan private aktører kan være med til at løfte sociale og strukturelle samfundsopgaver. Sidst, men ikke mindst, har vi nu proof of concept for vores social impact model, hvilket du kan læse mere om i denne rapport.
Indblik
2022 har været et uforudsigeligt år. Vi var endnu ikke ude af Covid-pandemiens skygge, da krigen i Ukraine skabte nye udfordringer også herhjemme i form af flygtninge med akutte behov, inflation og energikrise.
Alt sammen forandringer som har testet Hellebros model og fundament på mange måder. Heldigvis kan vi, trods de alvorlige omstændigheder med stolthed sige, at vi både har levet op til vores værdier og målsætninger i hverdagen og haft endnu et år, hvor Hellebro har udviklet sig og inspireret omverden.
Foreningens formål er at arbejde med unge hjemløse mellem 18 og 29 år, der helt strukturelt er stærkt udfordret af manglen på betalige boliger (kr. 3.500 pr. mdr.). Siden ankomsten af de ukrainske flygtninge er boligerne nu helt uden for de unges rækkevidde.
De deler i stedet dyre lejligheder, og der er en stor omsætning, når der eksempelvis findes og udskiftes kærester og venner. De færreste har likviditet til at betale tre måneders forudbetalt husleje plus depositum og ender derfor som sofasurfere. Sofasurfere kaldes unge, der overnatter hos venner og familie, og til sidst slider deres netværk op.
Halvdelen af de unge kommer fra ”ikke-belastede” baggrunde, og kæmper for både at passe studier og jobs fra sofaen. Når overnatningsmulighederne er udtømte, søger de unge mod de mere ”traditionelle” væresteder og herberg, hvor alle aldersgrupper er repræsenterede med tilsvarende tungere sociale problematikker, så som psykiatri, misbrug, vold, kriminalitet, overgreb mv. De unge søger derfor ofte væk og videre og overnatter i parkeringskældre, opgange, baggårde og andre steder, hvor de føler sig mere sikre.
Når vi spørger de unge i værestedet, hvorfor de er hjemløse, er de helt overvejende grunde psykisk sygdom, stofmisbrug og at mulighederne for at sofasurfe er udtømte.
Knap 5.800 personer lever i hjemløshed, hvilket er et fald på 10 procent siden 2019. Det er især antallet af gadesovere og antallet af unge i hjemløshed, der er faldet. Det viser VIVEs kortlægning af hjemløshed 2022, hvor hjemløsheden i uge 6 er blevet opgjort på landsplan.
Der er i VIVEs kortlægning også sket et fald i antallet af unge, som lever i hjemløshed, idet antallet af 18-24-årige i hjemløshed er faldet fra 1.023 personer i 2019 til 744 personer i 2022. Men tallene er primært indsamlet fra registrerede væresteder og herberg, og der er et stort skyggetal for de unge hjemløse, der oftest er sofasurfere og derfor ikke bliver registreret.
Til sammenligning viser Hellebros registreringer af henvendelser i 2022 en stærk stigende tendens af borgere, der har henvendt sig om plads på herberget. Grunden til den relativt høje andel af kategorien ”afsluttede henvendelser” findes i den stærkt stigende andel af unge, der har svære psykiatriske udfordringer.
Der er stor mangel på Servicelovens §107 bosted med særlig støtte, der er det passende tilbud til psykiatrisk udfordrede borger, i de fleste kommuner. Vi ser, at en stærkt stigende andel af henvendelser sker fra psykiatriske skadestuer, sagsbehandlere/kommuner, udkørende psykiatri-teams mv., der alle i mangel på §107 bosteder forsøger at placere borgerne på §110 midlertidigt bosted (herberget).
Det er problematisk, da vi for eksempel ikke har psykiatriskstøtteindsatser på et herberg, og dermed får borgerne ikke den hjælp og støtte de har brug for og lovgivningsmæssigt ret til.
I skrivende stund har vi 284 unge i målgruppen på Hellebros venteliste til en herbergsplads.
Vores mission kan ikke opfyldes uden støtte fra både private organisationer, virksomheder og helt almindelige mennesker, der frivilligt giver deres tid og penge til foreningen. Heldigvis har vi ikke mærket nogen krise på det område. Generøsitet og opbakningen har igen i år væretstigende hele vejen rundt.
Vores gode resultater kan vi ikke alene tage æren for.
Det skyldes det stærke, lange samarbejde med Københavns Kommunes Hjemløseenhed, der forhåbentligt kan inspirere til andre stærke, samarbejder mellem offentlige og private aktører.
Samarbejde og samskabelse skaber værdi på mange måder. Med støtten fra engagerede interessenter skaber vi rammerne for, at de unge kommer videre og får fast grund under fødderne. Vi bliver hele tiden dygtigere til at gøre det med succes og respekt for den enkelte. Samtidigt bliver både vi og vores samarbejdspartnere løbende klogere på, hvordan social impact kan skabes på den mest effektfulde måde med økonomisk bæredygtighed for øje. Vi håber, at det kan påvirke og inspirere andre til at sætte gang i sociale initiativer inden for deres indflydelsessfære.
Der er nok at tage fat på derude.
Vi er stolte af de resultater, som vi i 2022 har skabt – sammen med alle Hellebros venner. Vi håber, at både resultaterne og måden vi arbejder på, vil påvirke positivt.
Fra alle os på Hellebro. God læselyst!
Eva Riedel, direktør
Du kan også hjælpe
Støt Hellebros unge
Vores frivillige, vil så gerne holde unge væk fra gadelivet.
Og kan vi dokumentere over 300 medlemmer, og 100 donationer a 200 kr. ved årets udgang. Har vi mulighed for at søge om momsrefusion, som gør en kæmpe forskel for vores arbejde hele året rundt.
Bliv samarbejdspartner
En række samarbejdspartnere har gjort rigtig meget for, at Hellebro er blevet til noget. Eksempelvis L’Oreal, der har sørget for, at de unge har et Beauty Lab med alt hvad hjertet begærer af beuaty produkter og make-up, hvor der er dejligt og fred til at udøve noget selvomsorg.